wtorek, 17 grudnia 2013

Marcepanowe trufle z niespodzianką


Szybkie trufle marcepanowe z kandyzowaną wiśnią w środku. Oblane czekoladą i udekorowane mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny upominek.

Składniki na 12 sztuk:

  • 200 g marcepanu
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wiśniówki
  • 12 kandyzowanych wiśni
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • niebieski barwnik do czekolady (opcjonalnie)
  • kolorowe posypki

Marcepan zagnieść z wiśniówką oraz cukrem pudrem. Masę podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach, na placuszku ułożyć wiśnię, a następnie uformować kulę. Schłodzić w lodówce.
W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Część masy można zabarwić barwnikiem. Schłodzone kule marcepanowe zanurzyć każdą z osobna w czekoladzie, odsączyć przez chwilę na widelcu i ułożyć na kawałku pergaminu. Zanim czekolada zastygnie ozdobić posypkami. Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Świąteczne prezenty

5 komentarzy:

  1. :) zrobię, na pewno zrobię! Jak nie na święta, to na Sylwka :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł ! A najbardziej urzekł mnie ich kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepięknie! nic tylko patrzeć i jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ są niesamowicie urocze!
    W końcu sobie kupiłam niebieski barwnik, a co! ;)

    OdpowiedzUsuń