sobota, 28 grudnia 2013

Sernik z rosą


Niezawodny na wszelkie okazje sernik z rosą. Genialny w swej prostocie, szybki do zrobienia, smakuje zawsze i wszystkim. Jego konsystencja jest bardzo aksamitna, niemal piankowa. Wcześniej sernik z rosą nie bardzo mnie interesował, wydawał mi się zbyt zwyczajny i zawsze go omijałam. Nic mylnego, to sernik warty grzechu.

Składniki na blachę o wymiarach ok. 35 x 24 cm:

Spód:

  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • 120 g cukru
  • 120 g margaryny, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto, używając najpierw 1,5 szklanki mąki. Jeżeli ciasto jest nadal zbyt klejące, dodać więcej maki. Uformować walec, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.
Blachę wysmarować masłem lub margaryną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Ugniatając delikatnie palcami rozłożyć ciasto na całej powierzchni. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.

Masa serowa:

  • 1 kg serka kremowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 4 żółtka (białka zachować)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)

Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę. Przelać na podpieczony spód i piec ok. 50 minut w tej samej temperaturze. Jeżeli wierzch sernika będzie się za bardzo rumienił, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

Wierzch:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Kryształki cukru nie powinny się całkiem rozpuścić, gdyż to właśnie z nich powstanie rosa na powierzchni sernika. Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać już tylko za pomocą łopatki. Gotową pianę wyłożyć na wierzch sernika, wyrównać i piec przez kolejne 10-15 minut.
Wyjąć sernik z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie na powierzchni piany pokaże się rosa.

     Życzę smacznego!




3 komentarze:

  1. Absolutnie mój numer jeden wśród serników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych - jest pyszny, i wygląda wprost zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie serniki :). Podaję je zawsze domownikom oraz gościom na szklanej paterze. Do ich serwowania bardzo pomagają mi też specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw do których zalicza się poręczny nożyk oraz łopatka. Oba akcesoria doskonale nadają się do krojenia, a także nakładania ciasta na talerzyki.

    OdpowiedzUsuń