poniedziałek, 3 lutego 2014

Galette z jabłkami i aronią


Galette to rodzaj tarty "dla leniwych". Sposób jej wykonania jest bardzo prosty, a rustykalny wygląd stanowi dodatkową zaletę. Do zrobienia mojej wersji galette użyłam kilku rodzajów mąki, by ciasto było inne niż zwykle, a do wypełnienia użyłam jabłek oraz owoców aronii.
Inspiracja: Inspiring the everyday.

Składniki na 3 mini tarty:

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 duże jajko
  • ok. 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki zimnej wody, opcjonalnie

W malakserze połączyć wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodać zimne masło i zmiksować na "mokry piach". Następnie dodać jajko i śmietanę. Miksować 10-15 sekund. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, dodać zimną wodę. Zagnieść w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Wypełnienie:

  • 3 jabłka ze skórką, pokrojone na cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki aronii (można również użyć żurawiny), posiekanej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 1 roztrzepane jajko, do posmarowania
  • cukier trzcinowy, do posypania

Wszystkie składniki (poza aronią, by nie zabarwiła jabłek) wymieszać i odłożyć na 5 minut, by owoce puściły sok.

Montaż i pieczenie galette:

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto podzielić na 3 części i uformować w kulki. Każdą rozwałkować na kawałku pergaminu na placek o średnicy ok. 20 cm. Można to zrobić również dłońmi, po prostu rozpłaszczyć placek delikatnie palcami, formując okrągły kształt. Rozwałkowany placek wraz z pergaminem odwrócić górą do dołu i położyć na stolnicy bardzo oszczędnie wysypaną mąką. Delikatnie odkleić papier. Na środku ułożyć plasterki jabłek i posypać owocami aronii, pozostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu. Następnie wywinąć brzegi ciasta na wierzch, pozostawiając otwarty środek. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, by nie przerwać ciasta.
Tak przygotowane tarty przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć cukrem trzcinowym i piec 25-30 minut na złoty kolor.
Gdy galette wystygną, podgrzać marmoladę w garnuszku, i posmarować owoce, by ładnie błyszczały.

     Życzę smacznego!





1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, ogromnie podobają mi się tarty w tej formie - mają w sobie coś kuszącego :)

    OdpowiedzUsuń