wtorek, 18 lutego 2014

Zupa pomidorowa z czarnymi oliwkami


Pyszna zupa pomidorowa, którą można przygotować w bardzo krótkim czasie. Dodatek zmiksowanych oliwek dopełnia całości.
Źródło: Russell Hobbs.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów z puszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżeczki drobnego cukru, do smaku
  • świeża bazylia

Olej rozgrzać w rondlu. Podsmażyć cebulkę oraz czosnek, a następnie dodać pomidory oraz bulion. Gotować ok. 15 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na krem. Doprawić cukrem.

Dodatkowo:

  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany kremówki ubitej i wymieszanej z porwanymi listkami bazylii (użyłam jogurtu naturalnego)

Oliwki rozdrobnić w blenderze, dodając oliwę z oliwek. Serwować z zupą pomidorową.

     Życzę smacznego!






1 komentarz: