piątek, 28 marca 2014

Mus czekoladowy z malinami


Wiele razy chciałam zrobić mus czekoladowy, ale zwykle wychodził mi krem o zwartej, nasyconej konsystencji. Tym razem polecam lekki, piankowy mus, który koniecznie trzeba podać ze świeżymi owocami. Maliny sprawdzą się tu znakomicie.
Źródło: "Desery na każdą okazją" Olimp Media.

Składniki na 4 porcje:


  • 1 tabliczka deserowej czekolady
  • 3/4 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
  • 2 jajka (skorupki jaj należy umyć ciepłą wodą, a tuż przed użyciem zanurzyć we wrzątku na 10 sekund)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • maliny
  • listki melisy do przybrania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. 
Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żółtkami, połączyć z jedną łyżką piany z białek i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie dodać resztę piany, delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Na koniec czekoladową masę połączyć z ubitą śmietanką. Mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
Udekorować malinami (można oprószyć cukrem pudrem) i listkami melisy.

     Życzę smacznego!





10 komentarzy:

  1. Powiedz mi kochana czy czekolada deserowa to zwykła gorzka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada deserowa to taka pomiędzy gorzką a mleczną. Jeżeli wolisz więcej czekolady w czekoladzie, użyj do deseru czekolady gorzkiej.

      Usuń
  2. wygląda świetnie:) pyszne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia. Strasznie zachęcają do sięgnięcia po jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny deser, miałam okazję go jeść w jednej z retauracji w Krakowie, ale sama jakoś jeszcze się nie wzięłam za zrobienie. Może czas najwyższy ! :)

    Pozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada i maliny to jest to co uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, wygląda na cudownie leciutki, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moim zdaniem połączenie malin i czekolady to doskonała fuzja. W szczególności jeśli zrobimy coś z w przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl to już w ogóle możemy być pewni, że taki deser na pewno będzie wyjątkowy. Sama jakość czekolady ma tutaj ogromne znaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń