wtorek, 1 lipca 2014

Galaretka porzeczkowa z jogurtem


Prosty deser z porzeczek. Kwaskowa galaretka i gęsty jogurt grecki.
Inspiracja: ckc.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g czerwonych porzeczek (250 g na kompot i 150 g na wierzch), umytych, obranych z gałązek
  • 250 ml wody
  • 50 g brązowego cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

250 g porzeczek gotować z cukrem przez ok. 10 minut. W tym czasie zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić, by napęczniała. Następnie rozpuścić w mikrofalówce.
Kompot przecedzić przez sito. Połączyć z żelatyną i rozlać do 4 pucharków. Do każdej porcji wrzucić po garści odłożonych porzeczek. Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Jogurt wymieszać z cukrem oraz ekstraktem i przełożyć na galaretkę. Udekorować resztą owoców.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz