poniedziałek, 13 października 2014

Mus z owoców pigwowca


Mus z pigwowca jest efektem ubocznym syropu z tych owoców, co wcale nie znaczy, że nie będzie pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Polecam. Bardzo kwaskowy i aromatyczny.

Składniki na 2 słoiczki:

  • 600 g owoców z pigwowca (przed pokrojeniem i wypestkowaniem)
  • 450 g wody
  • 400 g cukru

Wodę zagotować z cukrem. Owoce pigwowca umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Wrzucić do syropu i gotować na średnim ogniu ok. 20-25 minut do momentu, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
Pigwowca odcedzić na sitku, dokładnie zblendować, przetrzeć przez sitko i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Mocno zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pozostały syrop przelać ponownie do rondla i gotować jeszcze ok. 10 minut, by nieco się zredukował i zgęstniał Przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i mocno zakręcić. Znakomity do herbaty.

     Życzę smacznego!


Zobacz także:







1 komentarz: