poniedziałek, 26 stycznia 2015

Czekoladowy crème brûlée


Klasyczny deser w wersji czekoladowej.
Źródło: Olimp Media "Ciasta i desery czekoladowe", wyd. Olesiejuk.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki brązowego cukru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 120°C. Przygotować kąpiel wodną. Na dnie dużej blachy rozłożyć ściereczkę. Na niej ustawić 4 foremki do crème brûlée. Zagotować wodę w czajniku.
Śmietankę wlać do rondla, dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii oraz pozostałość laski. Podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania. Chwilę pogotować (ok. 30 s), a następnie zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać i odstawić, aby lekko przestygła.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (starając się nie wtłaczać powietrza), dodać ciepłą śmietankę z czekoladą. Dokładnie wszystko wymieszać. Płyn przelać przez sitko. Wlać do pojemnika z "dziubkiem" i rozlać po równo do kokilek. 
Następnie do formy wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości kokilek. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną). Zapiekać ok. 40 minut.
Upieczony krem wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Przed podaniem wierzch kremu posypać brązowym cukrem, potrząsnąć delikatnie, by cukier rozłożył się równomiernie i opalić z pomocą palnika cukierniczego. Można rozsypać jeszcze jedną porcję cukru i ponownie opalić. Od razu podawać.

Jeżeli nie macie palnika można spróbować wstawić foremki z kremem na 2 minuty pod rozgrzany do 230-240°C grill w piekarniku.

     Życzę smacznego!





2 komentarze:

  1. Nie przepadam za śmietanką, wiec w wersji czekoladowej na pewno bardziej by mi posmakował ten deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musi smakować bajecznie :) Może nawet lepiej od klasycznego...? :)

    OdpowiedzUsuń