piątek, 27 lutego 2015

Mus kawowo - czekoladowy


Bardzo lekki mus czekoladowy z akcentem kawowym. Maksimum smaku w minimalnym nakładzie pracy.
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy".

Składniki na 6-8 porcji:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml espresso, wystudzonego
  • 6 jajek, osobno żółtka i białka
  • 100 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarna kawy w czekoladzie, do dekoracji

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić, a następnie połączyć z espresso.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać do nich czekoladę i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową, dodając białka do masy, a nie odwrotnie (lżejsze do cięższego). Wymieszać łopatką. Gotowy mus rozdzielić do pucharków. Schować do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
Przed podaniem ubić śmietanę z łyżką cukru pudru. Udekorować pucharki porcją śmietanki oraz ziarnem kawy w czekoladzie.

     Życzę smacznego!






2 komentarze: